Auto, joka retkeilee

Jokaisella latulaisella on kokemuksia, jotka ovat kertomisen ja kuulemisen arvoisia. Sekä myös lukemisen. Kirjoita tänne ne. jotka haluat säilyttää myös seuraaville sukupolville.
hannuheino55
Viestit: 7
Liittynyt: Ke Huhti 21, 2021 10:06 pm

Auto, joka retkeilee

Viesti Kirjoittaja hannuheino55 »

Tässäpä tarina perheenjäsenestä nimeltä Citroen XM. Ostin sen vuonna 2006, ja yhteistä taivalta on tehty 700 000km:n verran. Kirjoitus alkaa v. 2016, jolloin olin työtapaturman vuoksi pitkällä sairaslomalla. Tämmöisiäkin reissuja on takana.

Ja tarina alkaa:

XM:ni on tehty kulkemaan. Pitkästi ja paljon. Lady-mäinen olemus on jo kauan sitten karissut, nykyisin luonne on enemmän kuin lentojätkän, tai kulkukoiran. Uskollinen ja luotettava :roll: , hommansa hoitava, väsymätön kulkija. En hetkeäkään epäröisi lähteä sillä vaikka ulkomaille asti. 8-)

Vaan kuinka on viime aikona elo ja olo ollut? Pelkkää nurkissa pyörimistä, olematonta nysväämistä, kauppakassina... ei pääse kehumaan, ei näyttämään, mihin pystyy, mitä osaa. No Ikaalisissa toki käytiin, siitä mielikin vähän kohentui. Vaan onko ihme, että käytöksessä on jotain outoa? Näin kotitarve-psykologina aloin aavistella, että autonkin olossa tuuletusta taas tarvitaan.

Siispä otin vähän evästä reppuun, hyppäsin autoon, ja täytin tankin. Nyt saat mennä ihan minne haluat. Käyttelin polkimia ja vaihteita, mutta kädet pidin tiukasti kiini kamerassa, auto sai päättää, mihin mennään. Heti huomasi kuinka auto ilostui. Keskityin opettelemaan kameran käyttöä niin, etten edes huomannut, mihin suuntaan lähdettiin.
Kuva
Missä lie tällainen silta, tämän vain ehdin napata...
Yksi Ami tuli vastaan jonkun verran myöhemmin, juuri ja juuri ehdin räpylää heilauttaa. Oikeita, (siis jo varttuneemman ikäisiä) sitikoita näkyi hämmästyttävän vähän. Punainen Beksi loisti risteyksessä jo kaukaa, molemmin puolin iloinen heilautus kädellä. Mutta missä oltiin, ei mitään aavistusta... XM vain jatkoi määrätietoista menoaan...

Ja matka jatkui.
Kuva

Väliin mahtui joku ideaparkki, ja taas mentiin...

Kuva

eikä vastarantaa näy... :shock:
Ja lukiko XM ajatukseni? :o Oltiinko menossa ihan ulkomaanmatkalle? Kyllä, sinne se nokka osoitti kohti Ruottin Kuningaskuntaa. Hei, mitä mä nyt teen? En mä osaa puhua ruotsia... Vaan auto kääntyikin elegantisti, vähän kuin hiljaa hiipien, Haaprannan ikean parkkipaikalle. Mitähän me täällä, ihmettelin, ja katselin ihmeissäni ympärilleni. :roll: Ja sitten näin sen, mikä tietämättäni meidät tänne houkutteli: Häikäisevän kaunis, kermanvalkoinen XM. Todellinen kaunotar! En edes kuvaa muistanut ottaa, katselin vain. Ei mitään raflaavaa meikkiä, vain huolellisesti vahattuna, puhtaana. Olisin halunnut ajaa lähemmäksi, mutta jokin harasi vastaan... Ehkä oli parempi vain katsella matkan päästä. Ettei vaan XM:ni ollut ihastumassa.. Kysyin autoltani, mitä tehdään? Ei se ääneen vastannut, mutta lähdimme taas liikkeelle, tällä kertaa suunta tuntui ihan päämäärättömältä, varmaankin pohjoiseen. Matkalla varrella oli joku kokkolan kuski...
vai oliko se Kukkolan Koski

Kuva

Ylitornion kohdalta tultiin takaisin kotimaahan.

Kuva

Takajousitus taas sekosi hetkeksi, useammankin kerran. Mietin :roll: sitä, missä XM:n tunteet konkretisoituvat? TD Ate koneessahan ei ole varsinaista ECU:a. Jospa järki ja tunteet ovatkin H2 yksikössä :shock: ???
Hmmm. XM.n rippikouluikä on jo kaukana takana, ja armeija-ikä on käsillä. Onko nyt siis ihastuminen siihen kermanväriseen sekoittanut tunteet. Vai onko jousituksen temppuilut sittenkin tahallista temppuilua luotettavuuden hämärtämiseksi? Autoni poikkeuksellinen luotettavuus on epäilemättä huomattu myös maamme sotilastiedustelussa :lol:...puolustusvoimathan on ennenkin ostanut käytettyä kalustoa. Jospa se pelkääkin armeijaan joutumista :roll: Vaikka oko se nyt ihme, syntynyt Ranskassa, elänyt 12v Saksassa, ja nyt 10 v Suomessa, minkä se kokee oikeaksi kotimaakseen?

Eipä ole tälläkään ihan suunnat selvillä:

Kuva

Pitäisikö kasvaa eteen, taakse, oikealle, vasemmalle, ylös vai alaspäin. Jospa männylläkin on tunne-elämän kriisi.

Ja sitten levin huipulle, tunteet kuumina... pallo hukassa...
Kuva

Aurinkokin oli jo aika matalalla. Taas satakunta kilometria jonnekin, olikohan Ivalojoen kohdalla tauon paikka, kellokin oli lähellä kahta, aamuyöllä.
Autoni oli tunteistaan niin sekaisin, että meinasi kone kiehahtaa (mutta se on jo toinen juttu). Onneksi Ivalossa vettä riitti, kiitos sateisen alkukesän. Aamulla jatkoimme tyynynein mielin, ja kurvasimme jonkun Ahkun Tuvan parkkiin. XM antoi ymmärtää, että 1240 km yhdessä vuorokaudessa oli juuri sopiva matka, ja nyt on levon hetki. Piste. Vai niin. Mitähän nyt??
"Onko vielä lähtijöitä?" kuului laiturilta. Kun en muuta keksinyt, niin hyppäsin kyytiin. 40:nen honda hurahti käyntiin, ja 10-metrinen jokivene lähti liitoon.

Kuva

Ravadaksella pysähdyttiin hetkeksi, sitten johonkin kultahaminaan. Perillä ollaan. No perukoilla ainakin. Koska vene ei aikonut jatkaa edemmäksi, piti kai siirtyä jalkapatikkaan. Sitä vain ihmettelin, miksi reppuni painoi 16 kiloa, käsikantamusten lisäksi.... ja miksi se ylämäki oli niin hemmetin piiiii-iiiitkä... :roll:

Ylämäki loppui aikanaan, alkoi alamäki, joka jatkui ja jatkui :shock: , kunnes uusi ylämäki :? korjasi tilanteen. Yllättäen löytyi merkkejä tilapäisestä ihmisasutuksesta, keskellä ei mitään.
Kuva
Kysyin paikalta löytyneeltä nuorehkolta mieheltä, mikähän paikka tämä mahtaa olla? Kuulemma LKL:n valtaus, nimeltään Nurkanvaltaus.
Hmm... :roll: Jotain tutun kuuloista... No mutta minähän taidan olla Lapin Kullankaivajain Liiton jäsen :P

Minä luulin tuntevani autoni hyvin, mutta tunteeko AUTONI minut vielä paremmin??? Oliko se lukenut kaikki ajatukseni? Reaaliajassa, vai jo ennemmin? Ei se XM ihan tyhmä taida ollakkaan. Nyt se toi minut siis kultaa kaivamaan. Melkoista lojaalisuutta!

Kaivelin hetken reppuani, sieltähän löytyi eväiden lisäksi teltta, makuupussi, vaatetta, keittovarustus, ja vaskooli :o Kaiken se XM osaa ottaa huomioon.
Valtauksella tarvitaan myös puro:
Kuva

Ja jotain, missä erottelee kullat pois hiekasta

Kuva

Tuolla sitten tuli muutama päivä vietettyä, välillä myös vähän ympäristöä havainnoiden. Tässä Pellisenlaelta makromaisemaa, oma leiri oli samalla kohdalla , kunhan tallusti 400 m rinnettä alas

Kuva

Tirppa vai kurppa:

Kuva

Vai riekko vai pyy?
Vaiko kesäkurpitsa? Ei, täytyy varmaan keksiä itse nimi tuolle... olkoon vaikka KERÄKURMITSA...

Mutta tämä on kyllä minuunkin verrattuna ihan untuvikko...

Kuva

jatkuu... (ellei pisteet ... lopu koneelta)

Mikromaisemaa myös:
Kuva

Kulttuuria ei tietenkään sopinut unohtaa erämaassakaan: Jäkäläpään Kulttuurikeskus! Tunnetaan myös nimellä "Korhosen Kirjasto".

Kuva

Aina ei kartoistakaan nähnyt, kumpaan suuntaan vesi virtaa. Paikanpäällä se selvisi

Kuva

Alakulman lampi laskee taaksepäin Morgam-ojaan, kun taas kuvan keskellä olevasta lammesta lähtee puro Ravadaksen suuntaan. Selvä kuin pläkki.

Katajallakin on vielä virtaa, aivan kuten minullakin:

Kuva


Kullankaivajien perisynti on ahneus. Siihen minäkin sorruin jälleen kerran. Tulee kaivettua enemmän kuin jaksaa pois kantaa :roll: . Siispä jouduin heittelemään liiat pois...

Kuva


ja mukaan otin vain kaikkein pienimmät :oops: ...painon säästämiseksi, tietenkin...

Kaikki hyvä päättyy aikanaan, niinpä XM:kin jo odotteli malttamattomana. mutta nöyränä isantää kotimatkalle. Viimeisen yön nukuin "Morgamin Kultala" nimisessä autiotuvassa, toivoinkohan näkeväni unessa itse Petronellan, joka kesällä -50 jätti lähtemättömän muistikuvan kymmenien, ellei satojen kullankaivajien mieleen. Tai sitten olin vain kylmyyttä paossa tuossa legendaarisessa tuvassa. Kotimatka sujui joutuisasti, vain 24h. Ensin teltalle, leirin purku ja pakkaus, patikointi, venekyyti, ja Inarin kautta kotiin.

Kuva

Joku pysähdys tietysti

Kuva

Thats it! Kiitos mielenkiinnosta! ;)